sobota 12. ledna 2013

Den čtvrtý (sobota 12.1.)

Dnes byl dost vyčerpávající den. Včera jsme zjistili, že budeme muset stěhovat bivak, poněvadž náš TaiwanMex už byl na další dny plný. S čímž jsme dost naivně vůbec nepočítali. Takže místo dnes plánovaných Hot springs v Beitou jsme kolem jedenácté vyrazili pěkně na těžko s plnou bagáží směr Taipei Ximen Zebra Apartment, z kterého nás nakonec přesunuli na Leopard Garden:) :) :) a ještě jednou :), ale k tomu se ještě dostanu.
Podle mapy vcelku triviální cesta. Zakroužkovali jsme na mapce blok budov, kde by měl hostel být. Konkrétní "lane" totiž na mapě vůbec nebyla. Přiblížili jsme se MRT(zdejší zkratka pro metro) k cíli. Už od rána mírně poprchávalo se vzestupnou tendencí. Pozitivně naladěni tím, že za deset minut tam podle navigace zaslané emailem od hostelu musíme být, jsme vyrazili hledat kýženou ulici…po zhruba 40 minutách provazů deště a třetím prokorzování zatrolené ulice XiChang začaly polétávat první vulgarismy. A déšť začal sílit. A na zádech máme oba cca 20 kilo.  
Abych to zkrátila. Značení ulic jak na mapě, tak in vivo se liší. Vyslat do ulic Taipei Svaz českých turistů s kýblem červené, modré a žluté barvy by opravdu nebylo od věci. Prvním problémem pro průměrného Evropana tady (IMHO) je, že přepisy čínských názvů ulic do latinky se mapa od mapy liší. Tzn., že ulice jménem XiShang na mapě, může být ShiShang na ceduli. To je ale v dešti pod Evropanovu rozlišovací schopnost, pokud se na druhou stranu můžou křížit ulice Yajing a YaJiang. Druhým problémem může být, že např. ulice XiChang je ještě rozdělena na několik "lane". Čísla "lane" ale nenavazují systematicky, a to podle mě v žádném časoprostoru. Čísla se střídají nahodilostí "Šťastných deseti". Lane No.13 a za rohem No.29 stejnojmené ulice? XiSchang Rd., Lane No.29 volně přecházející v Kangding Rd., Lane 56? Kein Stress. Třetím a zdaleka asi ne posledním problémem je podrobnost map. Nevím jestli by se dala někde koupit lepší, každopádně ty, které se mi dostaly do rukou, nevyjímaje google maps, jsou místopopisně na úrovni TamTamu. Protože i ulice Stínadel jsou díky Červenáčkovi zmapovanější. 
Nakonec nám po necelých dvou hodinách v dešti a jedné snaze nechat se na místo dovézt taxi, pomohl dobrý člověk…pravda, kroužili jsme kolem cíle v soustředných elipsách, ale jak dlouho by to ještě mohlo trvat? Poučení domů: až doma uvidím zmatené turisty, určitě je musím sama oslovit a pomoct, bude-li to v mých silách. 
Na hostelu na nás koukali, jako kdybychom spadli z višně. Že jsme po čtvrti bloudili dvě hodiny nemohli pochopit. Do konečné destinace našeho ubytování (cca 5 min chůze od recepce) nás už radši dovedla sympatická Taiwanka na kole. A to už se dostáváme k Leopard Garden. Myslím, že pár obrázků vydá za stovky slov.






Odpoledne už jen krátká návštěva Longshan Temple, pravděpodobně konfuciánský chrámeček. Zjistím až budu zase při silách. Mimochodem opět o ulici vedle oproti značení na mapě, Kristova noho.

Žádné komentáře:

Okomentovat