středa 20. února 2013

Den 43.(středa 20.2.)

Dnes ráno jsme se vydali směrem na geotermální oblast Wai-o-tapu, cca 60km severně. Přijeli jsme k visitor centru na desátou a kolem se to hemžilo lidmi. Všichni strašně kmitali k autům až mi to bylo podezřelé. V centru se všechno objasnilo. Důvodem byl Lady Knox Geyser. Něco už jsem o něm před pár dny četla, ale detaily se mi nespojily. Lady Knox je jednou z obětí turismu... Jak píšou v RG, byl upraven tak, aby tryskal každý den v 10.15. Doslovně: "Můžete se pohodlně usadit na některé z laviček a počkat na zřízence, který do pukliny v zemi nasype trochu práškového mýdla. To po několika minutách sníží povrchové napětí vody v gejzíru a na povrch vytryskne oblak přehřáté páry následovaný proudem vody."
Všichni pospíchali na "poručíme větru dešti" představení. Tak jsme si koupili drahou vstupenku, a protože jsem se nechtěla toho způsobu zábavy zúčastnit, zamířili jsme rovnou k ostatním "atrakcím" geothermal valley. Všude to tak intenzivně vonělo vajíčky, že jsem na ně dostala strašnou chuť. Geothermal valley spočívá v bublání bahna, minerály zabarvenými jezírky, z kterých se zvedá pára a v kráterech vzniklých rozrušením půdy parami vystupujícími z vařící se podzemní vody a následného propadu země. Tolik teorie. 
Ještě je tady taková zajímavost. Do jednoho kráteru si ptáci nastavěli hnízda a používají ho jako inkubátor, tzn. že si lítaj po ptákách a vejce zahřívá stoupající pára. Zajímalo by mě, kolikátý vrh ptáků odhadl ideální výšku postavení hnízda. Myslím, že několik generací muselo nutně skončit "na tvrdo".
Moje domněnka, že Češi a Němci se tady pohybují v počtu blízkém počtu Novozélanďanů, se mi potvrdila hned u pokladny. Pán se zeptal odkud jsme, a když slyšel ČR, tak nám rovnou ze štůsku vylovil českou verzi letáčku o Wai-o-tapu. Už dřív jsem jinde přišla na leták Kepler tracku s komentářem od české dvojice turistů. 

Nadek a Vojta, Czech Republic

Je vidět, že Radek psal asi do pamětní knihy jako čuně, v důsledku čehož došlo k jeho překřtění. Češtinu a němčinu tu opravdu slyšíme denodenně. V kempech, v obchodech, ve Wai-o-tapu, v prádelně…NZ je námi promořený.

Devil's bath

Champagne pool


Odpoledne jsme se zase vrátili do Taupa. Je nám tu prostě dobře a není kam spěchat. V řece je pořád skvělá voda na koupání, do centra deset minut autem, kromě rychlé wifi tu nic nechybí:).

Ještě se musím zastavit u zdejší politiky prodeje alkoholu. Dnes jsme zase dostali chuť na pivo, tak jsme si ho sjeli koupit do Countdownu a už podruhé po nás chtěli vidět pas. U kas je vždy napsáno, že pokud vypadáte mladší pětadvaceti, budete se muset prokázat svým ID. Což je strašně lišácky vymyšlený. Věřím, že být prodavačka v českém diskontu je jako věštit z koule. Osmnáct je dost ošemetná hranice, protože mládež 18- se úspěšně snaží vypadat na 18+, a naopak není neobvyklé, že osoby 29++ zachvátí "horečka omladnic" a kalibrují svůj zevnějšek na 18±. Tady se může pít taky od osmnácti, ale prokazovat se můžete klidně až do . Jak poznal Zet dnes už podruhé na vlastní kůži. Vtip je ale v tom, že nechtějí vidět ID jen po kupujícím, ale chtějí ho vidět i po jeho doprovodu. Poprvé mě to zaskočilo, ale naštěstí jsem měla pas u sebe. Dneska mi došlo, že ho s sebou nemám, tak jsem nechala Zet u kas samotného a odešla jsem k autu. Slečna u kasy se za mnou dost otáčela a Zet říkal, že po něm chtěla vidět i můj pas. Nakonec to svojí schopností "dělám blbýho" uhrál a piva mu prodala. Bohužel se pomalu dostávám do věku, kdy mi požadavek na prokázání věku při koupi alkoholu začíná lichotit.  

2 komentáře:

  1. Ty fotky, to je nádhera! A vůbec o Vás ráda čtu a hodně se u toho bavím. :) Každopádně Hobitín navštivte, to by byla věčná škoda, kdybyste ho neviděli. :)A kdybyste náhodou někde potkali Petera Jacksona, tak prosím o autogram, a pokud možno tak i Martina Freemana. Předem dík! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Marunko, děkujem. Prvního dyštak poprosíme, toho druhého neznám a nevím o koho jde, ale zjistím a pokusím se zařídit:) Btw. z dlouhé chvíle jsem si asi před dvěma zápisy začala hrát s něčím jako je fotoshop, tak ber ty barvy trochu s rezervou:), ale zrovna Devil's bath opravdu byl brčálově fosforeskujícně zelenej...měj se fajn

    OdpovědětVymazat