pondělí 1. dubna 2013

Týden 12. (úterý 2.4.)

Mám práci. Nevím přesně proč jsem zrovna tuhle práci dostala, ale hlavně že ji mám. Mohlo to být malou nevinnou lstí, kdy jsem do CV místo 2 nocí práce za barem během VŠ studií uvedla 2 roky, ale nemuselo. Mým novým pracovištěm je Speakers Corner v Browns Bay. Docela příjemná hospoda s 25 druhy točeného piva. Dělám za barem, točím pivo, míchám pití, dělám objednávky jídel. Po dvou shiftách začíná být moje angličtina bohatá na hospodský žargon. Kiwi angličtina je nebezpečná v tom, že je mi zatím nesrozumitelná. Jedno pivo má víc variant výslovnosti např. Becks je občas [Beks] jindy [Bik] nebo [Bí], a to mluvím o jednoslabičném názvu. Sauvignon je [soviňn] [sev] [haus-sev] a kdo ví co ještě. Nejvíc zabrat mi dal ale napoprvé Kronenbourg alias [Kronbrrrg]. Na pípě je napsáno Gold Premiere, objednávají si [Kronbrrrg] a v tillu=pokladně je veden jako 1664. Jak snadno si pak člověk může první den v nové práci připadat jako idiot. Taky už umím namíchat Bloody Mary a vím, že bych jí nikdy nechtěla pít. Co čekat za chuť od drinku, který až na přísadu vodky působí jako recept na rajskou polévku.
Tak tedy, první shift byla docela divoká. Naštěstí to byla extra busy night pro celý podnik, tak už to asi horší nebude. Platí tu doslova, že chybami se člověk učí. Během první směny mi nakonec štamgasti raději ukazovali, z které pípy chtějí pivo, pokud jsem je nepochopila ani napodruhé. Jednou se mi stalo, že jsem si očima zafixovala zlatou pípu, ale když jsem se otočila zpět se sklenicí, zjistila jsem, že jsou vedle sebe zlaté dvě. Řekla jsem si, že pán podle chuti stejně London Pride od Blackthorn nerozezná, tak jsem mu nalila Blackthorn. Hezky poděkoval a za minutu byl zpátky. Rozdíl poznal. Jak by taky ne, když Blackthorn je cider. Což si od té chvíle dobře pamatuju. 

Speakers Corner

Zdenál na One Tree Hill




Dnes jsem byla s naším vanem u VTNZ, což je NZ obdoba STK. Neprošli jsme s čistým štítem. Nevěděla jsem ani, že to v čestině jde, ale podle zápisu od mechanika nám prosakuje/teče pravý zadní tlumič. Bez prošlé WoF(Warranty of Fitness) ovšem neprodloužím ani licenci auta, obojí je potom na silnici penalizováno 200NZD pokutou, tzn. 2x200. Spolubydlící sice jezdí s licencí platnou do 12/2012, ale to já bych musela jíst neurol před každou jízdou do práce. Konečně, jednou nás už tady policisté v noci cestou z party u Davida legitimovali. 
Tak mi pan mechanik rovnou poslal ke kolegům přes silnici, že mi to tam prý za reasonable price vymění. Přes ulici jsem se dostala pod ruku nějakému dobrému Polákovi. Když jsem mu řekla, že jsem z ČR, tak na mě chvíli spustil něco polsky, a musím říct, že mu bylo docela dobře rozumnět. Dokonce jsem mu česky odpověděla, nacož velice pobaveně reagoval jeho kiwi kolega. Zbytek obchodu už se odehrál zase v angličitně. Tlumič 97NZD, dodání tlumiče 10NZD, práce 65NZD a dosazením nějaké zvláštní neznámé mu vyšlo 188NZD. Na to proč místo + mačká na kalkulačce x a minimálně jednou stisknul %, jsem se ani neptala. Ve výsledku mi to dal "ze známosti" či spíš "z evropanské sounáležitosti" za 160. Ještě jsme si pokecali o budoucí nutnosti výměny oleje a o čerstvosti našeho klínovém řetězu. Zdálo se, že jsem ho docela překvapila přehledem o stavu našeho povozu. Myslím, že pokud dojde i na další návštěvy VTNZ nebo koupi a prodej auta, tak budu brzy umět rozebrat motor a sestavit z něj raketu.
Po výměně tlumiče tedy zpět do VTNZ přes ulici, kde mě mechanik opět zkontroloval a konečně mi přiklepl WoF. Minus 60NZD, licence minus 212NZD. Cink cink minus 432NZD za půlroční klid od této šmeliny. Ještě varování od dispečerky, že bychom brzy měli nakoupit další kilometry dieselové daně, tzn. budoucích minus 200NZD/4000km. Připadala jsem si jako partyzán, když už bylo jasné, že píchlou rezervu se mi podaří utajit. 

VTNZ
u mechanika v dílně



Žádné komentáře:

Okomentovat