středa 5. června 2013

Týden 21.(Sydney den 2.)


P.S. jo a nenechte se nachytat na ten vláček co jezdí nad zemí po centrální Sydney. Zas až tak úžasný to není. Je to všude na fotkách ze Sydney, určitě už jsi to někde viděla. Já myslela, že je to obyč metro, ale je to jen atrakce pro turisty.
Tolik z emailu od mojí sestry před odjezdem do Sydney. V tomhle vláčku jsme nakonec strávili hodnou část nedělního do a od- poledne. Jako správní punkáči jsme vlezli do prvního nedoporučovaného dopravního prostředku. Ale nekup to za 10 dolarů na celý den a slevu 20% na ostatní turistolapy. Krom toho k 30.6. se Sydney monorail odporoučí k pánu a pozvou asi kladenské lapky z Poldovky, aby rozebrali konstrukci do posledního pilíře. Popravdě, člověk míní, pánbůh mění. V neděli byla průtrž aboriginských mračen taková, že jsem začala přemýšlet jako kiwák a říkala si, že na boso to půjde snáz než s botama. Rozhodli jsme se tedy strávit minimální nutnou dobu ve vláčku a pozorovat krásy Sydney ze vzduchu a v suchu.
Okruh je to krátký, zastávek dohromady osm. Turistů, co měli v dešti podobný nápad asi osmkrát víc než sedadel. 
Takže Darling Harbour-em jsme ten den po kruhové nadzemce projeli cirka 6krát. 
Odpoledne, když se počasí umoudřilo a Zet investoval do svého prvního deštníku v životě, a hned kýčovitého, jsme se vydali k vstupní bráně Chinatownu, sydneyské knihovně, nemocnici, parlamentu, Hyde Parku a Anzac Memorialu (ANZAC=Australian and New Zealand Army Corps). 
Queen Victoria Building
kde jinde strávit deštivé odpoledne

nežli v starobylém nákupáči

syntéza novodobého protiskluzového opatření se starou dlažbou
žabkomat- Sydney ne:)

Chinatown vstupní brána
výloha v Chinatown, vše zaručeně živé 
K večeru se počasí vylouplo do slunečna a vylezli jsme na Sydney Tower Eye. Něco na způsob aucklandské Skytower. Prostě věž s vyhlídkou, o něco nižší než Skytower (328m:250m). Jediné minus té věže je, že z ní skoro není vidět Opera. Ale zase promítají před vstupem krátký film ve 4D, který stojí za to. Krom 3D brýlí na nás při záběru na surfaře cákala voda a podlaha vibrovala jako kdybychom na surfu stáli sami, docela fajn zážitek to 4D.
Evísek a Zde-hnísek na 4D


dole Queen Victoria building a nahoře Darling Harbour, kde je Sealife aquarium, Chinese Gardens,  National Maritime Museum, Ian Thorpe Aquatic Centre a další turistolapy

světoběhna Zdenál
vyhlíží oběť

neviditelný most v rohu vlevo a Opera uprostřed nahoře

most vpravo nahoře, Goat Island vlevo(dřív se tam skladovaly výbušniny- ďábelsky mazané)

St.Mary's Cathedral a Hyde Park před ní, čtvrť Wooloomooloo za ní(jméno je reálné), North Head na obzoru vlevo

Večer jsme ze deště vyšli na noční Operu a most. V Sydney zrovna probíhá nějaký Vivid festival a každou noc jsou projekce na Operu a jiné budovy přístavu. Potěšili jsme rodičovstvo a poskytli jim přes Skype krátkou živou videoprojekci Sydney.
Vivid projekce 

na Opeře

Potom jsme si stejně jako v sobotu zašli do Maloney's Hotel baru a zkusili zdejší mok. Překvapivě to nevyšlo tak draze jak nás všichni varovali. Jedna konvice piva, cca 1,5litru (nejlevnějšího) piva stála 7 australských dolarů. Ale prý je to jedna z nejlevnějších hospod v centrální Sydney, jak jsme se měli dozvědět později. 

Žádné komentáře:

Okomentovat